• OSLO - Magyarország Nagykövetsége

    Üdvözöljük az oslói magyar nagykövetség honlapján!

  • Utazási tanácsok

    Fontos tudnivalók norvégiai utazás előtt

    Tovább
  •  

     

     

     

     

     

     

     

    Tovább

OI000121_levagott_atmeretezett.jpgTisztelt Látogatók!

Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket Magyarország oslói nagykövetsége honlapján. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy 2021. május 6-án átadhattam Őfelsége, V. Harald királynak Áder János elnök úr által aláírt megbízólevelemet.

Norvégiai rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként kiemelt feladatom tovább építeni és mélyíteni a diplomáciai, kulturális és gazdasági kapcsolatokat országaink között.  

Meggyőződésem, hogy közösen vallott elveink, szilárd szövetségesi viszonyunk a NATO-ban, valamint az EU/EGT keretei kiváló alapot teremtenek ahhoz, hogy szorosabban együttműködjünk napjaink politikai, gazdasági és társadalmi kihívásainak leküzdésében. A földrajzi távolság ellenére céljaink azonosak: egy békés, stabil, biztonságos és gazdaságilag virágzó Európa megőrzése gyermekeink és unokáink számára. Országaink számára egyaránt kulcskérdés az erőforrásainkkal való tudatos gazdálkodás, a klíma- és környezetvédelem, a fenntartható fejlődés biztosítása, amellyel nemcsak a jelenünket, de a jövőnket is biztosítjuk.

Gazdasági és kereskedelemi kapcsolataink fejlődését és az egymás iránti érdeklődés növekedését mutatják a Magyarországon jelenlévő norvég vagy a Norvégiában megjelenő magyar cégek.  Ugyanakkor országaink kereskedelmének és turizmusának számos területén rejlenek még kiaknázatlan lehetőségek. A 2016-ban megalakult Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamarával (HNCC) karöltve kívánom előmozdítani, hogy a norvég és magyar vállalatok egymásra találjanak a sikeres üzleti projektek megvalósítása érdekében.

Norvégia mintegy másfélezer magyar családnak nyújtott menedéket 1956-ban. A rendszerváltás óta már békésebb körülmények között érkeznek honfitársaink, házasság, tanulás vagy munkavállalás céljából. Az itt élő magyar diaszpóra rendkívül szoros és értékes kapocs országaink között, hiszen a leghitelesebb módon képviselik mindkét irányba Norvégia és Magyarország hagyományait, kulturális örökségét. Célom, hogy nagykövetségünk és itt működő konzuli szolgálatunk továbbra is élő, segítő kapcsolat és egyben találkozási pont lehessen az Önök számára.

A jövőnek szóló leginkább megtérülő befektetés a fiatalok nemzetközi oktatásának, tanulmányainak előmozdítása. Magyarország továbbra is örömmel várja a hazánkban tanulni kívánó norvég diákokat, amelyhez az EGT-együttműködés is kiváló keretet ad.

Az utóbbi években Norvégiában is megélénkült az érdeklődés  Magyarország  színes turisztikai és szabadidős programjai, a minőségi gasztronómiai kínálat iránt, ami egyre több látogatót vonz. Ezzel párhuzamosan egyre több magyar turista szeretné meglátogatni Oslo mellett a fjordokat és megismerni Norvégia lenyűgöző természeti szépségeit.

A már több mint egy éve zajló világjárvány sajnos megakasztotta, de nem állította meg ezt a fejlődési folyamatot. Bízom benne, hogy a védettséget megteremtő vakcinációnak köszönhetően hamarosan visszakaphatjuk régi életünket és újra szabadon utazhatunk, akár diplomáciai, akár üzleti, tanulmányi, családi célból, vagy pusztán azért, hogy gyönyörködjünk Norvégia és Magyarország értékeiben.

Nagyon köszönöm, hogy ellátogattak nagykövetségünk honlapjára. Őszintén remélem, hogy továbbra is kapcsolatban maradunk és kérdéseikben segítségükre lehetünk.

Kívánok Önöknek nagyon jó egészséget!

 

Sándorfi Eszter

nagykövet