Magyar kortárs képzőművészeti kiállítás Oslóban

Az oslói Bygdøy Allé galériában 2018. szeptember 19-étől látogatható a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) által rendezett „Vonalak – Színek – Síkok” című kiállítás, amely 13 kortárs magyar alkotó munkáit mutatja be. Az elmúlt két évtizedben nem valósult  meg ilyen jelentős, több magyar alkotót egyszerre bemutató kortárs képzőművészeti kiállítás a norvég fővárosban. A tárlat célja, hogy egy átfogó képet adjon a kortárs magyar művészetben jelenlévő non-figuratív,  lírai absztrakciót  használó tendenciákról és a letisztult formavilág felé törekvő művekről. A tárlat jelentőségét növeli, hogy a kortárs magyar képzőművészet több generációját is bemutatja a norvég közönségnek. A kiállítás kurátora Simonffy Márta textilművész, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke.

 

A kiállító művészek listája: Balogh László, Dévényi János, Dréher János, Gáll Ádám, Gorondy-Novák Sándor, Jarmeczky István, Konok Tamás, Krajcsovics Éva,  Lukoviczky Endre, Serényi H. Zsigmond, Szathmáry József,  Szlabej Zoltán. A kiállítótérben helyet kaptak Gonody-Novák Sándor konstruktivista inspirációk alapján festett bútorai is. A megnyitón a kiállító művészek közül Krajcsovics Éva és Dréher János vett részt.

 

Simonffy Márta, a kiállítás kurátora a megnyitón tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a kiállítás válogatási elve az volt, hogy olyan magyar művészeket mutassanak be a norvég közönségnek, akik jelentős életművel rendelkeznek és formai letisztultságuk miatt könnyen befogadhatóak az ezt szerető norvég közönségnek. Simonffy Márta megköszönte a Nemzeti Kulturális Alapnak, Magyarország oslói nagykövetségének és Pål Sagen galériatulajdonosnak a kiállítás támogatását és létrejöttét.

 

Sikó Anna Mária, Magyarország oslói nagykövete a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy rendkívül nagy örömmel tölti el, hogy hosszú évek után egy ilyen jelentős magyar képzőművészeti kiállítás helyet kaphatott egy rangos norvégiai galériában. A nagykövet hozzátette, hogy rendkívül pozitív visszajelzéseket kapott a megnyitón résztvevő közönségtől, akiket meghívott a magyar nagykövetség által az ősz folyamán szervezett további kulturális rendezvényekre is. Sikó Anna Mária nyitóbeszédében hangsúlyozta, a magas színvonalú magyar művészet minden korszakban képes volt arra, hogy új kapukat nyisson meg és méltó módon képviselje hazánkat a nagyvilágban.

 

Pål Sagen, a kiállításnak helyt adó Galleri Bygdøy allé tulajdonosa, műgyűjtő, a megnyitó után elmondta, hogy örömmel tölti el, hogy az általa vezetett galéria befogadhatta ez a kiállítást. Kifejtette, hogy a közép-norvégiai Koppang-ban fekvő Norvég Kulturális Centrum és Stor-Elvdal Hotel tulajdonosaként különösen nagy figyelmet fordít a kortárs művészet bemutatására. Elmondta, hogy a korábbi korok művészete és a kortárs művészet kölcsönösen nem érthető meg egymás nélkül. Ezért is volt fontos számára, hogy az elsősorban 19–20. századi norvég művészettel foglalkozó oslói galériájában egy kortárs magyar művészeti kiállítás is megjelenhet.

 

A kiállítás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A kiállítás a galériában hétköznapokként és szombatonként 11 és 17 óra között tekinthető meg 2018. október 1-ig.