A külföldön történt születés magyarországi anyakönyveztetését a nagykövetség konzuli hivatala útján kezdeményezheti. Erről részletesen a születés magyarországi anyakönyvezése résznél olvashat. 

Kérjük mindenképpen olvassa el az Alapinformációkban található tájékoztatást is!

Amennyiben a megszületett gyermek szülei nem házasok, az apának teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tennie. Ezt Magyarországon az okmányirodákban, illetve a konzulátuson is meg lehet tenni személyesen. 

Fontos leszögezni, hogy a külföldön kötött házasság Magyarországon történő külön erre vonatkozó anyakönyvezés nélkül nem látható a hazai nyilvántartásokban!

A kérelem benyújtására kizárólag személyesen van lehetőség, előzetes időpontfoglalás alapján.


Az önálló apai elismerő nyilatkozat tételének feltételei:

  • mindkét szülő személyes jelenléte;
  • szülők érvényes, állampolgárságot is igazoló személyazonosításra alkalmas okmányának bemutatása (külföldi állampolgárok esetében mindig útlevél);
  • Kézzel, kék tollal kitöltött adatlap (a lap alján letölthető) – Figyelem! Az adatlapot csak töltsék ki, de ne írják alá, mert arra a konzulátuson személyesen kerül majd sor!
  • gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata Apostille pecséttel – ha az nem magyar vagy angol nyelvű, akkor hiteles fordítással is ellátva (anyakönyvezéshez lásd a vonatkozó menüpontot jelen honlapon)
  • eljárási díj befizetése
  • ha az anya elvált családi állapotú, akkor be kell mutatni a magyar házassági anyakönyvi kivonatot, amely a válás tényét tartalmazza, vagy a magyar bíróság jogerős ítéletét a válás kimondásáról.

Amennyiben az apa vagy az anya kiskorú (18 év alatti), akkor a kiskorú szülő mindkét szülőjének szintén jelen kell lennie. Az apának több, mint 16 évvel idősebbnek kell lennie a gyermeknél;

Az apai elismerő nyilatkozatok szülőknél maradó példányát a feldolgozás után postán küldjük vissza az ügyfeleknek.

Az apai elismerő nyilatkozat kitöltéséhez a kitöltési útmutatót a lap alján lehet letölteni.
 

Letölthető dokumentumok:

Apai elismerő nyilatkozat megszületett gyermekre

Apai elismerő nyilatkozat születendő gyermekre

Kitölési segédlet apai elismerő nyilatkozathoz