FIGYELEM ! – ÚJ ONLINE IDŐPONTFOGLALÓ RENDSZER

Tájékoztatjuk Kedves Ügyfeleinket, hogy 2023. február 1-jétől elveszett, ellopott, megtalált okmányokkal kapcsolatos ügyekben ügyintézésre  időpontot foglalni kizárólag elektronikus úton lehetséges. Időpontfoglaláshoz kérjük lépjen be elektronikus időpontfoglaló rendszerünkbe, az alábbi linkre kattintva! 

https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu

 

ELVESZETT, ELLOPOTT, MEGTALÁLT OKMÁNYOK

Elveszett, ellopott, eltűnt okmányok bejelentése

Amennyiben magyar okmányát ellopták, vagy elvesztette, ennek tényét be kell jelentenie a magyar hatóságok felé.

A bejelentés megtétele különösen fontos azért, mert az okmányokkal bárki visszaélhet,és ebből  nagyon komoly kellemetlenségek támadhatnak. Amennyiben az okmányai elvesztését, ellopását nem jelenti be, a későbbiekben egy esetleges visszaélésért a felelősség Önt terhelheti. Kérjük, hogy a bejelentést először a helyi rendőrségen tegye meg és a bejelentés tényéről kérjen angol nyelvű jegyzőkönyvet! A rendőrségi jegyzőkönyv birtokában tudja az okmány elvesztését/ellopását a konzulátuson bejelenteni.


A konzuli hivatalban a bejelentést az erre szolgáló formanyomtatványon kell megtenni, amely a lap alján letölthető.

A bejelentést követően a konzulátus gondoskodik az okmány letiltásáról.

 

Megtalált okmányok bejelentése

Amennyiben valamely korábban elveszett, eltűnt, vagy ellopott magyar okmányát megtalálta, vagy az előkerült, ennek tényét szintén be kell jelentenie a magyar hatóságok felé. Ezt a konzulátuson keresztül is megteheti a lap alján található  nyomtatvány segítségével.

A bejelentés módja a konzulátuson azonos az okmányok elvesztésének, eltűnésének, ellopásának bejelentésével.

Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy tapasztalataink szerint a megtaláltként lejelentett okmányokkal való utazás gyakran problémákat okoz, ami abból is adódhat, hogy  megtalálás tényét nem vezetik át időben az erre szolgáló rendszeren. A legcélszerűbb megoldás a megtalált okmány használata helyett új okmány igénylése.

 

Letölthető adatlapok

Kitöltési útmutató elveszett vagy ellopott személyazonosító igazolvány vagy útlevél bejelentéséről készülő jegyzőkönyvhöz

Jegyzőkönyv elveszett vagy ellopott személyazonosító igazolvány vagy útlevél bejelentéséhez