MAGYARORSZÁGRA TÖRTÉNŐ BEUTAZÁSSAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK

Folyamatos, naprakész információ a Konzuli Szolgálat honlapján érhető el az alábbiak szerint.

- Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

- Tájékoztató a nem magyar állampolgárok magyarországi belépésével kapcsolatos szabályokról a COVID-19 járvány alatt:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol

 

NORVÉGIÁBA TÖRTÉNŐ BEUTAZÁSSAL KAPCSOLATOS SZABÁLYOK

Norvég beutazási szabályokkal kapcsolatos naprakész információ az UDI (Utlendingsdirektoratet) honlapján angol nyelven is elérhető az alábbiak szerint:

https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/entry-to-norway-and-residence/entry-to-norway-for-all-citizens/#link-24175

 

UNIÓS COVID-IGAZOLÁS IGÉNYLÉSE MAGYARORSZÁGON

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/julius-1-jetol-mar-az-unios-oltasi-igazolas-elerheto-az-eu-n-beluli-utazasokhoz

 

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAR SZÁMÁRA

A Norvégiában illetve Izlandon beoltott magyar állampolgárok is kérvényezhetik a magyar védettségi igazolvány kiállítását a magyarországi kormányablakoknál vagy külföldről ügyfélkapun keresztül már az első külföldi oltás felvétele után.

Ügyfélkapu regisztrációval rendelkezőknek ügyintézés indítása az alábbi oldalon lehetséges: https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal...

Ügyfélkapu regisztrációt az oslói magyar nagykövetség konzuli irodáján keresztül is intézheti. Időpontot bármelyik hétköznap 13h-tól telefonon foglalhat a +47 22 54 76 40 telefonszámon

A védettségi igazolvány ügyfélkapun keresztül intézésekor csatolni szükséges: az oltás tényének a külföldi hatóság vagy az oltást végző egészségügyi szolgáltató által kiállított, magyar vagy angol nyelvű igazolását, ennek hiányában más idegen nyelvű igazolásának hiteles magyar fordítását. Az igazolásnak tartalmaznia kell a koronavírus elleni oltóanyag típusát, az oltás időpontját és helyét.

A védettségi igazolvánnyal már rendelkező magyar állampolgárok, illetve a velük utazó kiskorú családtagok karanténmentesen utazhatnak be Magyarországra.

Szintén karanténmentesen utazhat be Magyarországra, aki igazolni tudja, hogy a beutazás előtt már online megigényelte az igazolványt, vagy a beutazás célja védettségi igazolvány igénylése (A kérelmet a belépés után két munkanapon belül be kell nyújtania.)

 

Koronavírus Tájékoztató Központ: koronavirus@1818.hu

Kormányzati Ügyfélvonal: +36 1 550 1858

 

KÜLFÖLDI OLTÁS NORVÉGIAI ELISMERÉSE

A Norvégiában személyi számmal illetve D-számmal rendelkezők esetében lehetőség van a külföldön kapott, Európai Gyógyszerügynökség által elismert koronavírus elleni védőoltás utólagos norvégiai (SYSVAK rendszerben történő) regisztrációjára. A regisztráció sikeressége esetén a regisztráló személy ugyanolyan mentességet élvez a korlátozó rendelkezések alól, mint a Norvégiában beoltott személyek. A regisztrációt megelőzően javasolt elektronikus úton felvenni a kapcsolatot a háziorvossal vagy egyéb egészségügyi szolgáltatóval, akivel a Norvégián kívül beoltott személy egészségügyi kérdésekben rendszerint kapcsolatban van. A kapcsolatfelvétel során az egészségügyi szolgáltatóval egyeztethető, hogy az oltási dokumentáció megfelelő-e, annak feltöltése várhatóan elfogadásra kerül-e. Az oltásokat külön-külön „journal”-ban kell regisztrálni. A regisztrációval felmerülő költségek a Norvégián kívül beoltottat terhelik.

További tájékoztatás a kormányzati honlapon (https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/etterregistrering-av-koronavaksiner-i-sysvak/id2861250/ ) és az FHI oldalán (https://www.fhi.no/hn/helseregistre-og-registre/sysvak/melde-til-sysvak/#etterregistrering-av-koronavaksiner) található a kérdésben.