Állampolgársági ügyek esetén kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot a consulate.osl@mfa.gov.hu e-mail címen. Ezen ügyekben ahhoz, hogy minél több ügyfelet tudjunk fogadni, az időpontfoglalást megelőzően az aktuális ügyekre vonatkozó aloldalak alján található formanyomtatványokat előre kitöltve, dátum és aláírás nélkül, PDF formátumban meg kell küldeni a Consulate.OSL@mfa.gov.hu címre előzetes egyeztetésre. Azokhoz csatolni kell a szükséges okiratokat (pld. külföldi anyakönyvi kivonat, névváltoztatási okirat, stb. Apostille pecséttel, valamint a személyes okiratai(ka)t! Időpont csak akkor foglalható, ha az adott ügytípushoz minden nyomtatvány egyeztetése megtörtént és minden szükséges okirat rendelkezésre áll. Ebben az esetben papírjai egészen biztosan megfelelően előkészítettek, így ha azokat magával hozza, a konzulátusi ügyintézés gyors és gördülékeny lesz.

 

2020. január 1-jével életbelépett Norvégiában a kettős állampolgárságról szóló törvény. Ezzel lehetővé vált azon magyar állampolgárok számára, akik korábban a norvég állampolgárság megszerzése érdekében lemondtak a magyar állampolgárságukról, hogy visszaszerezzék azt.

Az eljárás elindításához az alábbi dokumentumok benyújtása szükséges:

  • Honosítási/visszahonosítási kérelem kék tollal, nyomtatott betűkkel kitöltve, de nem aláírva,
  • Korábban átvett eredeti lemondási okirat,
  • Minimum 1 évig érvényes norvég útlevél,
  • Amennyiben rendelkeznek másolattal, korábbi lemondásnál benyújtott magyar okirataik másolata.
  • 2 db színes igazolványkép – 3,5 x 4,5 cm – fehér háttérrel, szemből fotózva, fotópapírra nyomtatva.

Eskütétel

A honosítási okirat megérkezése után a megadott elérhetőségeken a kérelmezőket értesítjük az eskü várható időpontjáról. A kérelmek átvétele, illetve az eskük szervezése folyamatos, sürgősségi eskütételre nincs lehetőség. A gyakorlatban minden esküre várót a honosítási okirat megérkezése utáni első esküre be tudunk hívni.

Aki az állampolgársági eskü után huzamosabb ideig más országban tervezi a tartózkodását, vagy az eskütétel után várhatóan megváltozik a lakcíme, annak célszerű kitöltenie a „Címmódosító nyilatkozat” formanyomtatványt annak érdekében, hogy az anyakönyvi okiratok megfelelő címre kerüljenek kiküldésre.

Útlevél igénylése a honosítás után:

Azon honfitársaink, akik már letették az állampolgársági esküt, útlevelet sürgősséggel a honosítási okirat birtokában Budapesten, a Központi Okmányirodában – XIII. kerület, Visegrádi út 110-112. – igényelhetnek (www.nyilvantarto.hu, kozponti.okmanyiroda@mail.ahiv.hu, telefon: +36 (1) 452-3622).

Útlevélkérelmet a konzulátuson előzetes időpontfoglalás alapján lehet benyújtani. A konzulátuson kezdeményezett útlevélkérelmeknél célszerű akkor benyújtani a kérelmet, amikor a kérelmező már rendelkezik lakcímkártyával is.

Az útlevélkérelem benyújtásával kapcsolatos információk az "Útlevélügyek" menüpont alatt találhatók.

Anyakönyvi kivonatok és lakcímkártyák átvétele:

A konzulátus munkatársai az elkészült anyakönyvi kivonatokat folyamatosan postázzák, illetve  értesítik az iratok megérkezéséről az ügyfeleket. Akit nem értesítünk, annak az iratai még nem érkeztek meg. A konzulátusnak nem áll módjában a hazai kiállító hatóságoknál érdeklődni az iratok várható megérkezéséről, ezért kérjük, hogy ilyen kérdésekkel a konzulátust ne keressék. Az okmányok feldolgozását, kiküldését, az értesítéseket a beérkezés sorrendjében intézzük.

Honosítási/visszahonosítási adatlap

Adatlap külföldön történt születés anyakönyvezéséhez

Adatlap külföldön kötött házassság anyakönyvezéséhez

Adatlap házasság / bejegyzett élettársi kapcsolat külföldön történt megszüntetésének anyakönyvezéséhez