Apai elismerő nyilatkozat esetén kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot a consulate.osl@mfa.gov.hu e-mail címen. Ezen ügyekben ahhoz, hogy minél több ügyfelet tudjunk fogadni, az időpontfoglalást megelőzően az aktuális ügyekre vonatkozó aloldalak alján található formanyomtatványokat előre kitöltve, dátum és aláírás nélkül, PDF formátumban meg kell küldeni a Consulate.OSL@mfa.gov.hu címre előzetes egyeztetésre. Azokhoz csatolni kell a szükséges okiratokat (pld. külföldi anyakönyvi kivonat, névváltoztatási okirat, stb. Apostille pecséttel, valamint a személyes okiratai(ka)t! Időpont csak akkor foglalható, ha az adott ügytípushoz minden nyomtatvány egyeztetése megtörtént és minden szükséges okirat rendelkezésre áll. Ebben az esetben papírjai egészen biztosan megfelelően előkészítettek, így ha azokat magával hozza, a konzulátusi ügyintézés gyors és gördülékeny lesz.

 

 

A külföldön történt születés magyarországi anyakönyveztetését a nagykövetség konzuli hivatala útján kezdeményezheti. Erről részletesen a születés magyarországi anyakönyvezése résznél olvashat. 

Kérjük mindenképpen olvassa el az Alapinformációkban található tájékoztatást is!

Amennyiben a megszületett gyermek szülei nem házasok, az apának teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tennie. Ezt Magyarországon az okmányirodákban, illetve a konzulátuson is meg lehet tenni személyesen. 

Fontos leszögezni, hogy a külföldön kötött házasság Magyarországon történő külön erre vonatkozó anyakönyvezés nélkül nem látható a hazai nyilvántartásokban!

A kérelem benyújtására kizárólag személyesen van lehetőség, előzetes időpontfoglalás alapján.


Az önálló apai elismerő nyilatkozat tételének feltételei:

  • mindkét szülő személyes jelenléte;
  • szülők érvényes, állampolgárságot is igazoló személyazonosításra alkalmas okmányának bemutatása (külföldi állampolgárok esetében mindig útlevél);
  • Kézzel, kék tollal kitöltött adatlap (a lap alján letölthető) – Figyelem! Az adatlapot csak töltsék ki, de ne írják alá, mert arra a konzulátuson személyesen kerül majd sor!
  • gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata Apostille pecséttel – ha az nem magyar vagy angol nyelvű, akkor hiteles fordítással is ellátva (anyakönyvezéshez lásd a vonatkozó menüpontot jelen honlapon)
  • eljárási díj befizetése
  • ha az anya elvált családi állapotú, akkor be kell mutatni a magyar házassági anyakönyvi kivonatot, amely a válás tényét tartalmazza, vagy a magyar bíróság jogerős ítéletét a válás kimondásáról.

Amennyiben az apa vagy az anya kiskorú (18 év alatti), akkor a kiskorú szülő mindkét szülőjének szintén jelen kell lennie. Az apának több, mint 16 évvel idősebbnek kell lennie a gyermeknél;

Az apai elismerő nyilatkozatok szülőknél maradó példányát a feldolgozás után postán küldjük vissza az ügyfeleknek.

Az apai elismerő nyilatkozat kitöltéséhez a kitöltési útmutatót a lap alján lehet letölteni.
 

Letölthető dokumentumok:

Apai elismerő nyilatkozat megszületett gyermekre

Apai elismerő nyilatkozat születendő gyermekre

Kitölési segédlet apai elismerő nyilatkozathoz