Ma, 2021. május 21-én kezdődik az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának magyar elnöksége. Magyarország 1990. november 6-án csatlakozott a szervezethez, és tagságának 30 éve alatt immáron másodszor tölti be ezt a pozíciót 2021. november 17-ig.

A Miniszteri Bizottság a jogállamiság, az emberi jogok és a demokrácia előmozdítására törekvő Európa Tanács legfőbb államközi döntéshozó testülete. Az ET munkájának folyamatossága érdekében a bizottság az évente egyszer szokásos miniszteri találkozók között hetetne ülésezik az ET-tagállamok strasbourgi állandó képviselőinek (nagyköveteinek) részvételével. A féléves magyar elnökség kitűzött prioritásai a nemzeti kisebbségek hatékony védelme, a jövő generáció, a vallásközi párbeszéd és a környezetügy támogatása, valamint felkészülés a jövő kihívásaira.

A magyar elnökséget a számos kulturális program mellett a Magyar Nemzeti Bank "Európa Tanács magyar elnöksége, 2021" megnevezésű emlékérméje és a Magyar Posta által kibocsátott emlékbélyeg is népszerűsíteni kívánja.

https://kormany.hu/hirek/emlekerme-es-emlekbelyeg-is-nepszerusiti-az-europa-tanacs-magyar-elnokseget