Kedves Ügyfél! A COVID-19 járványügyi helyzetre tekintettel igyekszünk az ügyfelek számára csökkenteni az ügyintézés során a Konzuli Hivatalban eltölteni szükséges idő hosszát. Időpontfoglalást megelőzően ezért az oldal alján található formanyomtatványokat előre kitöltve, PDF formátumban kérjük elküldeni a Consulate.OSL@mfa.gov.hu címre. Csak akkor foglalható időpont, ha a konzulátusi e-mail címről jóváhagyást kapott rá. Amennyiben jóváhagyást kapott a fenti e-mail címről az időpontfoglalásra, papírjai egészen biztosan megfelelően előkészítettek és így ha azokat magával hozza, a konzulátusi ügyintézés rövid és gördülékeny lesz. 

 

Magyar állampolgárság megállapítása


Az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos információkat a www.allampolgarsag.gov.hu, illetve a www.bmbah.hu web oldalakon találja.


I., Az eljárás megindítása, időtartama

A kérelem benyújtására előzetes időpont egyeztetés alapján, kizárólag személyesen kerülhet sor. Az időpont igénylésére vonatkozóan a főoldalon az Alapinformációk menüpontban találnak részletes információt. 

Magyar állampolgársága fennállásának megállapítása ügyében Budapest Főváros Kormányhivatala illetékes. 

Az állampolgársági vizsgálat átlagosan 8-12 hónapot vesz igénybe, amelyet a nagykövetségnek nem áll módjában meggyorsítani. Ha csak az állampolgársága fennállását kéri igazolni, az eljárás eredményeként három évig érvényes állampolgársági bizonyítványt állít ki a magyar hatóság. 

Az állampolgárság vizsgálatával egyidejűleg lehet kezdeményezni a születés anyakönyvezését és a házasság anyakönyvezését is. Ez esetben az állampolgárság megállapítása után az eljáró hatóság elkészíti a magyar születési és adott esetben a házassági anyakönyvi kivonatot is.

II., Az eljárás díja

Az állampolgárság fennállásának vizsgálatáért a honlapon, a „Konzuli díjak” pont alatt szereplő eljárási díjat kell fizetnie. 

III., Szükséges dokumentumok

  • A kérelemhez szükséges nyomtatvány letölthető a lap alján. Kérjük az adatlapot a magyar nyelv szabályai szerint (Névsorrend: (1.) vezetéknév, (2.) keresztnév; Dátumsorrend: év,hó,nap + ékezetek) szíveskedjen nyomtatott betűkkel kitölteni.
  • érvényes fényképes okmány (pl. norvég, román vagy egyéb nemzeti útlevél)
  • mindazon dokumentumok, amelyek igazolják a családi kapcsolat fennállását a magyar állampolgárságú felmenő és a kérelmező között.
  • a kérelmező születésének és házasságának anyakönyvezéséhez szükséges dokumentumok (adatlapok a születés és házasság anyakönyvezéséhez, anyakönyvi kivonatok)
  • angol nyelvű születési és házassági anyakönyvi kivonatokról nem szükséges fordítás, de norvégról igen. (Hiteles fordító: Molnár Gábor; tel.: 90 63 34 39 e-mail: gmolnar@online.no )


Az ügyfelektől azt kérjük, hogy az előírt adatlapokat feltétlenül előzetesen nyomtassák ki honlapunkról, s a kitöltött adatlapokkal keressék fel a nagykövetséget. Közös érdekünk, hogy a jelentős ügyfélforgalom minél gyorsabban és zökkenőmentesebben bonyolódjon.

 

Letölthető adatlapok:

Állampolgárság igazolásai iránti kérelem

Adatlap a külföldön történt születés hazai anyakönyvezéséhez

Adatlap a külföldön kötött házasság hazai anyakönyvezéséhez

Adatlap házasság / bejegyzett élettársi kapcsolat külföldön történt megszüntetésének anyakönyvezéséhez