A „Megszínesített napfény” Róth Miksa kültéri kiállítás 2022. október 21-től megtekinthető Oslóban. A Magyarország Nagykövetségének utcafronti kerítésére kihelyezett 30 tablóból álló tárlat 2022. december 20-ig lesz látható.

Róth Miksa a 19-20. század fordulóján megújuló üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelyének alapítója és vezetője volt. Sokoldalú, inspiráló ember, akit szerte a világon ismertek és ünnepeltek.

Munkái nem csak Magyarországon, hanem többek között Mexikóban, Hollandiában és Norvégiában is megtalálhatók. Az egyik csodálatos Róth Miksa alkotás az oslói Fagerborg templomban látható.

Kiemelkedő munkái közé tartozik többek közt az Országház, a királyi palota Szent Jobb kápolnája, a Zeneakadémia, Magyarország velencei Állandó Műcsarnoka, az egykori Gresham Biztosító székháza, a marosvásárhelyi (ma: Románia) Kultúrpalota és a lipótmezei kápolna.

A „Megszínesített napfény” kültéri kiállítás felnagyított fotók és vázlatok segítségével idézi fel a műhely sokszínű és sokrétű munkásságát.

Fotó: Kiss Gábor Tibor