2021. szeptember 23-án Magyarország az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményére alapozva először helyezett el történeti jelentőségű dokumentumokat az Északi-sarkvidéki Világarchívum (Arctic World Archive) Spitzbergákon található tárolójában. A világ legészakibb lakott települése, Longyearbyen egyik bezárt szénbányájában található létesítmény célja a különböző nemzetek kulturális és történeti örökségének megőrzése az utókor számára.

Az elhelyezési ceremónián hazánkat Sándorfi Eszter, Magyarország norvégiai nagykövete, Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Gerencsér Judit, az OSZK általános főigazgató-helyettese képviselte. Sándorfi Eszter nagykövet beszédében kiemelte: az a kulturális kincs és örökség, amely Magyarország több mint ezeréves történelme során keletkezett, most digitális formában legalább újabb ezer évre megőrizhető és bővíthető a jövő generációja számára. A nagykövet hangsúlyozta a nemzeti értékek és hagyományok megőrzésének fontosságát, amely nagymértékben hozzájárult a magyarság fennmaradásához is Európa szívében.

Rózsa Dávid főigazgató ismertette az elhelyezésre kerülő magyar gyűjteményt, kiemelve Mátyás király korvináinak jelentőségét. A Bibliotheca Corviniana mellett Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor térképgyűjteménye különleges darabjainak, valamint az OSZK-ban őrzött XX. század eleji grafikus plakátoknak a digitális másolatai is az archívumba kerülnek. A kiválasztott gyűjteményrészek hazai és nemzetközi szinten is unikálisnak tekinthetőek, és hűen tükrözik az OSZK gyűjteményének sokszínűségét.

Az Északi-sarkvidéki Világarchívumot (AWA) 2017-ben alapították Norvégia legészakibb városában, Logyearbyenben. Alapítása óta már 16 különböző nemzet gyűjteményei kerültek az archívumba, és olyan intézmények szerepelnek az adományozók listáját, mint a Norvég Nemzeti Múzeum, a Vatikáni Apostoli Könyvtár, az Európai Űrügynökség vagy az UNICEF, de megtalálható itt a Prodigy zenéje is. A csütörtöki esemény keretében Magyarország mellett India, Kanada, Malajzia, Norvégia és Olaszország helyezett el anyagokat az archívumban.

 

Sándorfi Eszter nagykövet, Rózsa Dávid főigazgató és Gerencsér Judit főigazgató-helyettes

 

További képek az eseményről:

 

 

 

Fotók: Virág István